Bridging the Digital Gap with Growing ICT Skills of Young People in Serbia

Позив за учешће у пројекту

Поштоване колегинице и колеге,

Позивамо Вас да се заједно са вашом школом прикључите пројекту ,,Превазилажење дигиталног јаза развојем ИКТ вештина младих људи у Србији” (енг. Bridging the Digital Gap with Growing ICT Skills of Young People in Serbia). Основна идеја пројекта је да се кроз едукацију средњошколских наставника и омогућавање приступа средњим школама материјалима и глобалном систему Cisco академија, обезбеди могућност за развој ИКТ вештина младих људи у Србији, што треба да доведе до лакшег превазилажења дигиталног јаза и допринесе бољем запошљавању.

Пројектом је предвиђено укључивање 50 средњих школа у систем Cisco академија и едукација 100 наставника за IT Essentials курс инструкторе. Учешће у пројекту за школе које буду одабране је бесплатно, и омогућиће школама укључење у глобални систем Cisco академија, подршку за коришћење „My NetAcad“ портала, едукацију наставника, приступ материјалима и тестовима, коришћење виртуалних алатки за учење (Virtual Learning Tools) и симулатора мрежног окружења (Cisco Packet Tracer). Одабране школе ће бити обавештене путем електронске поште након завршетка конкурса. Списак одабраних школа ће такође бити доступан на сајту пројекта (BrDG.etf.rs). На избор школа утицаће критеријум пропорционалне регионалне расподељености и врста образовних профила школе. Комисију за избор школа чине представници Министарствa просвете, науке и технолошког развоја, Министарствa трговине, туризма и телекомуникација и Електротехничког факултетa Универзитета у Београду.

IT Essentials курс представља улазни курс за ИКТ професионалце и покрива области потребне за стицање CompTIA A+ индустријског сертификата. Курс се првенствено бави основама везаним за интерну архитектуру рачунара, мобилних уређаја и софтвера, као и основама умрежавања и заштите у мрежном окружењу. Тренинзи за наставнике ће се одржавати онлајн, у периоду април-мај 2016. године, а полагање завршних испита је планирано за почетак јуна 2016. године. Завршетак пројекта је планиран за децембар 2016. године.

Услови за учешће у пројекту су да школа има учионицу опремљену рачунарима са конекцијом на Интернет и да обезбеди два професора са познавањем Енглеског језика који ће да прођу инструкторске тренинге за курс IT Essentials. Од школа се заузврат очекује да сваки професор који успешно заврши IT Essentials тренинг, у оквиру своје школе обучи 10 ђака у току трајања пројекта.

Пројекат ће бити детаљније презентован на Почетном састанку који ће се одржати у понедељак 28.03.2016. године у Београду. Представници одабраних средњих школа ће бити позвани да присуствују састанку.

Молимо Вас да се пријавите у што краћем року, најкасније у среду 23.03.2016. године до краја дана слањем попуњене пријаве, на имејл адресу BrDG@etf.rs. Додатне информације могу се на захтев добити имејлом (BrDG@etf.rs), као и путем веб сајта (BrDG.etf.rs).

Одабране школе ће бити обавештене у четвртак, 24.03.2016. године.

Носилац пројекта је Cisco Networking академијa Електротехничкоg факултетa Универзитета у Београду, а пројекат је финасиран од стране компаније Cisco Systems.

Пројекат подржавају Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије и Америчка привредна комора у Србији.