Развој софтвера

Пројектовање и развој веб апликација, сајтова и портала

Одмах након појаве Интернета у Србији, у фебруару 1996. године, када је Електротехнички факултет преко националне академске мреже спојен на Интернет, све веће институције у Србији добиле су своје прве Веб презентације. Данас су Веб презентације постале огледало модерног пословања. Рачунски центар Електротехничког факултета нуди услуге у области пројектовања, имплементације и одржавања Веб апликација, портала и сајтова.

Израђујемо и потпуно прилагођена решења у најновијим Интернет технологијама према Вашим захтевима и потребама.

Поред постојећег система за управљање и уређивање садржаја (енгл. Web Content Management System) који смо развили за сопствене и комерцијалне потребе, можемо Вам понудити и решења отвореног кода (енгл. open source) прилагођена Вашим захтевима и потребама.

Поледајте значајне пројекте које смо радили, а детаљне информације у вези са нашим референцама у овој области можете потражите на портфолио странама:

еЗапослени

еЗапослени [ веб портал ]

 • XHTML 1.1
 • CSS 3.0
 • WAI-A
 • Semantic
 • Tableless

Веб портал за запослене омогућава свим запосленима и другим ангажованим сарадницима факултета преглед њима потребних информација, али и унос одређених информација (као што је унос оцена). Користи се на већем броју државних и приватних институција: Електротехнички факултет у Београду, Факултет организационих наука, Технолошко-металуршки факултет, Стоматолошки факултет, Факултет музичке уметности, Учитељски факултет, Фармацеутски факултет, Факултет спорта и физичког васпитања, Факултет за физичку хемију, Филолошки факултет, Факултет безбедности, Факултет ветеринарске медицине, Педагошки факултет Јагодина (Универзитета у Крагујевцу), Филозофски факултет (Универзитета у Новом Саду), Интегрисани универзитет Сингидунум и Универзитет одбране.

Web portal for employees of University of Belgrade, School of Electrical Engineering and other schools and universities.

Детаљније: Веб портал за запослене

еСтудент

еСтудент [ веб портал ]

 • XHTML 1.1
 • CSS 3.0
 • WAI-A
 • Semantic
 • Tableless

Веб портал за студенте омогућава свим студентима факултета преглед свих потребних информација, али и њихов унос, укључујући и пријаве испита, њихово плаћање и сл. Користи се на неколико државних и приватних факултета и универзитета: Електротехнички факултет у Београду, Факултет организационих наука, Технолошко-металуршки факултет, Стоматолошки факултет, Факултет музичке уметности, Учитељски факултет, Фармацеутски факултет, Факултет спорта и физичког васпитања, Факултет за физичку хемију, Филолошки факултет, Факултет безбедности, Факултет ветеринарске медицине, Педагошки факултет Јагодина (Универзитета у Крагујевцу), Филозофски факултет (Универзитета у Новом Саду), Интегрисани универзитет Сингидунум, Интегрисани универзитет Синергија у Бијељини и Универзитет одбране.

Web portal for students of University of Belgrade, School of Electrical Engineering and other schools and universities.

Детаљније: Веб портал за студенте

Сајт ЕТФ

Електротехнички факултет [ веб сајт ]

Званични сајт Електротехничког факултета.

School of University of Belgrade, Electrical Engineering.

Иновациони центар ЕТФ

Иновациони центар ЕТФ [ веб сајт ]

Иновациони центар, Универзитет у Београду, Електротехнички факултет.

Innovation center, University of Belgrade, School of Electrical Engineering.

Рачунски центар ЕТФ

Рачунски центар ЕТФ [ веб сајт ]

Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду

Computing center, University of Belgrade, School of Electrical Engineering.

Сајт Удружења анестезиолога и интензивиста Србије

Сајт Удружења анестезиолога и интензивиста Србије [ веб сајт ]

Сајт Удружења анестезиолога и интензивиста Србије омогућава на једноставан начин постављање вести и важних информација и докумената намењених анестезиолозима и интензивистима Србије.

Web site for Serbian Association of Anesthesiologists and Intesivists

globshopper

Globshopper[ веб аликација ]

 • Meteor JS
 • MongoDb
 • Cordova
 • WebRTC
 • STUN server
 • TURN server

Globshopper је веб апликација и друштвена мрежа намењена спајању продаваца и трговачких путника са једне стране и купаца са друге стране. Идеја апликације је да купци преко апликације налазе продавце који им, углавном, из иностранства могу набавити и послати одређене производе. Све трансакције се одвијају преко Globshopper апликације, користећи Stripe платформу за електронско плаћање. У апликацији су омогућени текстуални али и видео чет, како би купац и продавац што лакше могли да се усагласе, договоре и верификују производ који се наручује. Такође, глобшопери имају и опцију да у оквиру апликације праве свој блог, на коме ће рекламирати производе које продају. Идеја је и да се апликација касније више окрене ка B2B. У Метеору су имплементиране и веб, и Андроид и иОС апликације, коришћењем крос-платформ могућности.

couchcoach

Couch coach[ веб аликација ]

 • VertX for Java
 • PostgreSQL
 • Redis
 • Meteor
 • MongoDB
 • Android

CouchCoach је прва real-time fantasy игрица за кошарку, у којој се љубитељи овог спорта такмиц̌е тако што "воде" одређени тим уживо и за време трајања меча. Корисници предлажу почетне петорке, одлучују да ли ће да прихвате измене које се дешавају, имају могућност да предложе тимеоут, а онда на основу игре њиховог тима и одлука које су донели, корисници добијају или губе поене. На пример, ако корисник предложи играча који након уласка одигра добро, корисник ће добити поене, док ће у супротном изгубити поене. Током сезоне 2016/2017 покривене су КЛС, АБА лига, Куп Радивоја Кораћа, као и утакмице Црвене Звезде у Евролиги на домаћем терену, и утакмице Партизана у Лиги Европе на домаћем терену. У току су планови за нову и унапређену верзију игрице са измењеним gameplay-ом и неким додатним функционалностима, као што је могућност организовања приватних лига између пријатеља.

Образовни портал "Отворена школа"

Образовни портал "Отворена школа" [ веб портал ]

 • XHTML 1.0 Trans
 • WAI-A
 • Wiki portal

Рачунски центар је помогао реализацију пројекта Министарства просвете и науке Републике Србије. Отворена школа је интерактивни образовни портал намењен подршци раду учитеља, наставника и професора. Циљ портала је да се квалитет наставе унапреди кроз размену образовно-наставних материјала у електронском облику, примера успешне праксе, наставних припрема и искустава.

Open School - portal for interactive education program, Ministry of Education of the Republic of Serbia.

Пријемни испит ЕТФ

On-line упис на Универзитет Сингидунум [ веб сајт/портал ]

Веб сајт и портал који омогућава on-line пријаву и припрему за полагање пријемног испита на Универзитету Сингидунум.

Web site and portal for on-line registration and preparation for examinations at Singidunum University.

Министарство просвете и науке

Министарство просвете и науке [ веб сајт/портал ]

 • XHTML 1.0 Trans
 • CSS 3.0
 • WAI-A
 • Semantic
 • Tableless

Министарства просвете и науке Републике Србије.

Ministry of Education and Science of the Republic of Serbia.

Education For All - Мапа пројеката

Education For All [ веб портал - интерактивна мапа ]

Интерактивна мапа пројеката у Србији, пројекта Европске Уније "Едукација за све".

Education For All, Serbian project map.

Портал - база података Књиженство

Књиженство [ веб портал - база података]

Портал - база података Књиженство, теорија и историја женске књижевности на српском језику до 1915. године садржи податке о стваралаштву српских књижевница од средњег века до 1915. године. Реч је о основним биографским и библиографским подацима, подацима о преводима, женским часописима, везама са другим књижевницама, српским и страним, међусобним утицајима, линковима који воде ка дигитализованим текстовима.

Database Knjiženstvo – Theory and History of Women's Literature in Serbian until 1915 contains information about works of Serbian women writers from the Middle Ages to 1915. It consists of basic biographical and bibliographical data on female authors, information about their mutual influences and connections with other Serbian and foreign writers, as well as information about translations, women's magazines and links leading to digitized texts.

Портал Туристичке организације Београда

Портал Туристичке организације Београда [ веб портал ]

Веб портал Туристичке организације Београда (ТОБ) омогућава интелигентну претрагу свеобухватних, ажурних и тачних информација о целокупној понуди туристичких производа и услуга на дестинацији Београда.

Web portal of the Tourist Organization of Belgrade (TOB) allows intelligent search of comprehensive, updated and accurate information on the overall supply of tourism products and services in Belgrade.

Медицински факултет

Медицински факултет [ веб сајт ]

Сајт Медицинског факултета.

University of Belgrade, School of Medicine.

Математичка гимназија

Математичка гимназија [ веб сајт ]

Званични сајт Математичке гимназије у Београду.

Web site of Mathematical Gymnazium, Belgrade.

Цементна индустрија Србије

Цементна индустрија Србије [ веб сајт ]

Сајт Цементне индустрије Србије (ЦИС) саджи информације о почецима, развоју и савременој производњи цемента у Србији и прописима који је уређују у Србији и ЕУ

CIS web site is about the origins, development and contemporary production of cement in Serbia as well as regulations that govern it in Serbia and the EU.

Телфор

Телфор [ веб сајт/портал ]

Телекомуникациони форум ТЕЛФОР - Друштво за Телекомуникације, Београд. Универзитет у Београду,Електротехнички факултет.

Telecomunication forum TELFOR - TELECOMMUNICATIONS SOCIETY - Belgrade, , University in Belgrade, School of Electrical Engineering.

Инфоарт

Инфоарт [ веб сајт ]

Инфоарт је Висока школа за дигиталну уметност и информатички дизајн у оснивању. Оснивач је компанија Информатика а.д.

School for digital art and design.

Пријемни испит ЕТФ

Пријемни испит ЕТФ [ веб сајт ]

Пријемни испит за Електротехнички факултет.

Entrance Exams for School of University of Belgrade, Electrical Engineering.

Алумни Електротехничког факултета

Алумни Електротехничког факултета [ веб сајт ]

Алумни сајт Електротехничког факултета, Универзитет у Београду.

Alumni site University of Belgrade, School of Electrical Engineering.

YPlace

Први квадрат (YPlace) [ веб портал ]

 • Angular JS<
 • SASS
 • HTML
 • Semantic
 • Tableless

"Први квадрат" је Интернет портал за продају и изнајмљивање некретнина. Рачунски центар је радио имплементацију новог дизајна и ребрендирања портала "Први квадрат" у портал "YPlace", где је рађена промена целокупног визуелног дизајна, али су модификовани и додати неки сегменти везани за функционални дизајн, као и неке нове функционалности.

Square One

Amrеs LDAP

Amrеs LDAP management[ веб аликација ]

 • Spring
 • JSF 2
 • PrimeFaces
 • PostgreSQL

У оквиру овог пројекта имплементиране су централна и локална апликација за управљање ентитетима унутар ЛДАП директоријума за чување идентитета. Апликација омогућава креирање корисника, уз генерисање лозинке или слање активационог линка на мејл, ажурирање корисничких налога, промену и ресет заборављене лозинке, деактивирање корисника и брисање неактивних корисника. У централној апликацији омогућен је рад са неограниченим бројем институција, док је локална апликација намењена једној институцији и користи се на институцијама које имају сопствени ЛДАП. Цео пројекат је реализован у оквиру омогућавања Едуроам програма на академским институцијама.

katarza

Катастар загађивача - Катарза[ веб аликација ]

 • Javascript
 • Meteor
 • MongoDB
 • JSreport

Катарза је веб апликација за локални регистар малих и средњих загађивача, чија је улога да организује и подржи процес годишње пријаве загађујућих материја, за правна лица која су у законској обавези да предају одговарајуће годишње обрасце. Апликација је претежно намењена локалним самоуправама, које воде читав процес прикупљања података. Кроз апликацију, крајњи корисници, које представљају већ поменуте фирме, могу попуњавати и штампати све неопходне обрасце, док представници локалног регистра могу надгледати читав процес и прегледати попуњене обрасце, а њихова улога је и да по захтеву креирају налоге за крајње кориснике.

couchcoach

URSA FRAGMAT - Акустика 2.1[ веб апликација ]

 • Java

URSA FRAGMAT - Акустика је апликација за обрачун звучне изолације грађевинских конструкција. Урађена је у складу са европским стандардом ЕН 12354 и Правилником о заштити од буке у зградама (Службени гласник Републике Словеније, 10/12). Прорачуни у апликацији обухватају израчунавање изолације од спољашње буке и изолације од ваздушног и ударног звука између двеју просторија. Намењена је архитектама - пројектантима који желе проценити ниво звучне изолације разлићитих структура. Кроз апликацију се могу генерисати извештаји који су део пројектне документације Елабората о заштити од буке.

Демо верзија се може преузети на сајту: http://www.ursa.si/sl-si/arhitekti/strani/program-akustika.aspx

vet

Сајт Факултета ветеринарске медицине[ веб сајт ]

Сајт је модерног карактера са сопственом базом података и развијеним административним панелом и додатним модулима за повезивање са информационим системом ФИС за приказ релевантних информација о запосленима, публикацијама запослених и картона предмета.

studyinserbia

Study in Serbia - портал о образовању у Србији [ веб портал ]

Интернет портал базиран на платформи за више-језично и више-доменско окружење који омогућава увид у начин студирања и програме студија у Србији. База података, структурно организована према институцијама, програмима студија, стипендијама и дргугим ресурисма и оптимизована за брзу претрагу и лако додавање нових елемената уз додатни низ инфромативних страна са релевантним информацијама о начину живота и студирању у Србији. Портал садржи модул за експортовање података за Ploteus портал.

Дигитални час[ веб портал ]

 • Laravel
 • PHP 7
 • MySQL
 • Semantic
 • Tableless

"Дигитални час" је портал имплементиран за потребе Министарства телекомуникација, и намењен је годишњем одржавању конкурса за најбољи реализовани дигитални час у основним школама. Портал се састоји из три дела - први део је намењен наставницима који пријављују свој час на конкурс и том приликом попуњавају формулар и уплоад-ују све неопходне фајлове, други део је намењен комисији која оцењује радове и члановима комисије омогућава преглед свих радова и оцењивање рада по различитим параметрима, док је трећи и последњи део заправо зборник радова, у ком се налазе сви радови и резултати конкурса из претходних година, па самим тим представља заправо архиву.

Digital lesson

БАЗИС[ веб апликација ]

 • Ember JS
 • Node JS
 • Spring
 • PostgreSQL
 • Jasper Reports

Апликација је намењена вођењу образаца и извештавању у складу са Законом о безбедности и здрављу на раду, као и пратећим Правилницима. Коришћењем овог софтверског решења постижу се једноставна евиденција и извештавање, са минималним уносом података, јер апликација генерише целокупну документацију, односно 14 образаца из Правилника о евиденцијама, повредне листове, упуте за прегледе, реверсе за личну заштитну опрему и сл. На овај начин се елиминише могућност пропуста, јер апликација кроз систем обавештења упозорава корисника о акцијама које је потребно извршити како би били испоштовани сви прописи везани за заштиту на раду.
Кроз овако интегрисан систем за управљање документацијом, подацима се може приступити на брз и једноставан начин, јер се лако могу претражити и прегледати сви обрасци, скенирани документи, извештаји лекара, извештаји о испитивању опреме за рад, личне заштитне опреме и сл. Сви генерисани извештаји се чувају у архиви, па је тако могуће прегледати како је неки извештај изгледао у било ком тренутку у прошлости. Зарис апликација је реализована као модерна веб апликација са раздвојеним клијентским и серверским делом, који међусобно комуницирају путем РЕСТ веб сервиса. На овај начин су та два дела система потпуно модуларна, што са једне стране омогућава независне измене, а са друге стране и могућности лаког проширења и реализације других типова клијената, на пример за мобилне платформе. Такође, коришћ́ење веб сервиса нуди лаку могућност интеграције са другим системима, као што је на пример кадровска евиденција.

Континуирана медицинска едукација (КМЕ)[ веб портал ]

 • Spring
 • JSF
 • RichFaces
 • JPA/Hibernate
 • PostgreSQL
 • JasperReports

Информациони систем за подршку процесу Континуиране медицинске едукације, чије функционалности обухватају евиденцију едукација и полазника, предавача, организатора, пријава за курс, остварених поена, задужења и уплата. У оквиру Система је реализована и подршка за повезивање са другим информационим системима за аутентификацију, ауторизацију, као и за размену података о појединим пословним процесима у оквиру функционалности.

Continuous medical education

Melanoma Calc [ веб аликација ]

 • Laravel
 • PHP 7
 • MySQL

MelanomaCalc апликација је имплементирана у оквиру и за потребе кампање Euromelanoma 2017, у којој су обављани бесплатни прегледи коже у циљу кампање борбе против Меланома, најопасније врсте канцера коже. Апликација садржи упитник који попуњавају заинтересовани корисници, и на основу њихових одговора на питања израчунава им се степен ризика од добијања меланома. Након рачунања, корисницима који су у групама вишег ризика, омогућено је да закажу бесплатан преглед.

AD management апликација и апликација за тестирање знања[ веб аликација ]

 • ASP.NET MVC
 • MSSQL
 • AD
 • Azure AD

У оквиру овог пројекта имплементирана је апликација за управљање ентитетима унутар активног директоријума. Апликација омогућава креирање корисника, уз генерисање лозинке или слање активационог линка на мејл, ажурирање корисничких налога, промену и ресет заборављене лозинке, деактивирање корисника и брисање неактивних корисника. Супер администраторима омогућен је рад са неограниченим бројем институција, док администратори институција виде само податке у оквиру своје институције. Сви налози креирани у овој апликацији чувају се у АД-у, и аутоматски се синхронизују са засебном инстанцом Azure АД-а у cloud-у. Друга апликација омогућава ученицима тестирање свог знања решавањем тестова из различитих области, и ауторизација и аутентификација на ову апликацију се врше преко Azure АД-а. Постоје две врсте корисника, наставници који креирају питања и ученици који решавају тестове који су аутоматски генерисани. Систем прати и статистику успешности, односно проценат тачно и нетачно одговорених питања. Цео пројекат је реализован у оквиру омогућавања WiFi приступа интернету у основним [колама.

Већи број сајтова и портала

 • сопствени ЦМС систем у Ruby on Rails технологији
 • MySQL
 • Laravel
 • PHP 7

Реализован је већи број сајтова и портал, у форми ЦМС Система – сајтови Универзитета у Бањалуци, Архитектонско грађевинског факултета у Бањалуци, Технолошко металуршког факултета у Београду, Факултета ветеринарске медицине у Београду, Министарства просвете Републике Србије, Study in Serbia – портал о образовању у Србији,портал пројеката Темпус канцеларије у Београду, портал Туристичке организације Београда, Сајт Удружења анестезиолога и интензивиста Србије, портал Књиженство у Србији, портал Цементне индустије Србије (ЦИС), ...

За сва питања у вези са израдом Веб апликација, портала и сајтова, можете нас контактирати путем електронске поште rc[AT]etf[DOT]bg[DOT]ac[DOT]rs.