cp6linux дистрибуција

cp6Linux дистрибуција, чији се развој обавља на Електротехничком факултету Универзитета у Београду, а финансира из буџетских средстава Министарства за телекомуникације и информатичко друштво, је општенаменска Linux дистрибуција која има за циљ да десктоп и пословним корисницима омогући коришћење слободног софтвера на српском језику и прилагођена је раду корисницима у Србији, што укључује програме и подешавања који су пригодни за коришћење у Србији и на српском језику.

Дистрибуција је базирана на дистрибуцији Ubuntu, али садржи сопствене пакете локализоване на српски језик и укључује додатне и другачије програме од оних који су подразумевано укључени у Ubuntu. Дистрибуција cp6Linux укључује екстерно обављену локализацију главних пакета (KDE, GNOME, Firefox, Thunderbird, OpenOffice.org...) и локализацију додатних програма и програмских пакета који су неопходни за инсталацију и подешавање система и инсталирање додатних програма, као и подешавања специфична за употребу у Србији. Дистрибуција ће бити доступна у варијантама за кућну употребу, употребу у школама и факултетима и у варијанти за канцеларијску употребу.

Локализација је доступна на ћирилици и латиници, а сама дистрибуција је компатибилна са пакетима матичне дистрибуције Ubuntu како се не би стало на пут самосталном додатном подешавању система корисничким потребама и преференцијама, односно коришћењу додатних програма који нису укључени у саму дистрибуцију cp6Linux.

Погледајте веб презентацију http://cp6linux.org/